onsdag 14 oktober 2015

Propsade bestämt!

Kära läsare.


Nu har det äntligen hänt. Artiklarna i Ljusdalsposten. Den om att (S) attackerar tjänstemän och den om att det är allvarliga anklagelser.

I den sistnämnda artikeln försöker plan- och byggchefen försvara deras agerande. Jag tänker inte kommentera det. Men vi attackerar inga tjänstemän, de agerar utifrån hur politiken styr dem. Det är tydligt att den politiska ledningen inte klarar av att styra förvaltningarna. Det enda i den artikeln som är anmärkningsvärt är att det står följande: Det var förra veckan som Markus Evensson och hans partikamrater propsade på att ta upp ett oanmält ärende på kommunstyrelsen.

Det är tydligt att den som skrivit artikeln inte har en aning om hur kommunen och kommunallagen fungerar: Kapitel 4 17 § Ledamöterna i nämnder får väcka ärenden i nämnderna. 

Enligt Internet betyder propsa att man envist kräver. Det händer rätt ofta att ledamöter väcker ärenden i nämnderna (kommunstyrelsen är en nämnd). En ledamot yrkar på att ett ärende väcks och då ställer ordförande det under proposition. Det som hände förra veckan var att en enig kommunstyrelse ville att detta ärende skulle tas upp. Kommunalrådet Lars Molin (M) försöker påskina att det var han som lät ärendet komma på dagordningen, " Han var väldigt bestämd i de här frågorna. Det var därför som jag bedömde att det var bättre att ta upp ärendet till diskussion än att bara avvisa det. Då blir det svårt när man lägger yrkanden som bygger på vissa förutsättningar."

Samtidigt försöker Lars spela oförstående och att han inte visste om yrkandena? Vi har fört en diskussion under ganska många veckor kring detta ärende med företaget Vindmark och med kommunchefen. Lars Molin och kommunchefen har inte agerat alls under denna tid. Jag har till och med vädjat till dessa herrar att försöka ordna detta utan att blanda in kommunstyrelsen och media, det har de misslyckats med. Varför har jag vädjat? Jo, jag tycker vi har fått för mycket medial kritik i Ljusdals kommun där tjänstemän blir "avskedade" utan grund och där chefer slutar pga dåligt ledarskap. Då tjänar inte kommunen på att kommunens största parti börjar kritisera handläggningen av ärenden. Men eftersom moderaterna tillsammans med sina "vallians"-partier inte klarar av att styra förvaltningen så har vi hamnat där vi är nu.

Tills sist så är det otroligt intressant att dessa partier har gått med på något som de kallar "olaglig myndighetsutövning". Om jag nu har sådan otrolig makt att jag kan "...övertalade även kommunstyrelsen att ta beslut om att..." Då måste jag verkligen fråga mig själv: Hur kan då den politiska ledningen vara så lättpåverkade att de tar olagliga beslut? Tydligen klarar de inte ens av att kräva av kommunchefen att genomföra de enklaste uppdragen. Om nu 2 ordföranden för en varsin nämnd, från samma parti, som styr kommunen, bestämmer att nu ska vi driva en fråga, och lyckas få med sig sina samarbetspartier på detta, så är det väl bara att bestämma? Nu bestämde kommunstyrelsen något viktigt. En ENIG kommunstyrelse tog ett viktigt beslut för att driva kommunen framåt som kan leda till hundratalet arbetstillfällen. Då hävdar de att beslutet inte går att genomföra. Suck.

God natt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar